Ameland 17 december 2022

Een koude editie met gladheid en een behoorlijk briesje; kortom weersomstandigheden voor een echte winterse Adventurerun. Na een afgelaste editie in 2020 en een verplaatste start en finishlocatie net buiten het dorp in 2021, was de run weer terug in de gezellige straten van Nes. Een prachtig decor voor een succesvolle editie van 2022. Vele deelnemers kwamen naar het prachtige Ameland toe om deel te nemen aan de kidsrun, 5 kilometer, 10 kilometer of de 21 km, waaronder vele nationale toppers.

Vooraf werd dan ook een boeiende strijd verwacht tussen de marathontop van Nederland. Op voorhand waren er bij de mannen zeker 4 kanshebbers die er met de winst vandoor konden gaan te weten; Frank Futselaar, Gianluca Assorgia, Geart Jorritsma en Lucas Nieuweboer. In voorgaande week hadden helaas Bjorn Koreman (Olympische Marathon limiet 2020) en Tom Hendrikse (2:13 op de marathon) moeten afmelden.

Het werd een prachtige snelle wedstrijd waarbij vanaf het begin Lucas Nieuweboer, de zilveren medaillewinnaar van het NK marathon 2022 in Amsterdam, er geen twijfel over liet ontstaan wie vandaag de 18de AdventureRun zou gaan winnen. Vanaf de eerste kilometer hield hij direct het tempo hoog waardoor Frank en Gianluca allen nog maar op gepaste afstand konden volgen. Bij doorkomst op het 10 kilometerpunt was het verschil tussen de nummer 1 en zijn achtervolgers al meer dan een minuut. Deze voorsprong wist hij alleen maar uit te breiden en toen Lucas na 21 km terug was op de meet in Nes zag hij dat het oude parcoursrecord was verpulverd met maar liefst 1.02 minuut (1:05:53) waarmee hij de tijd van Dennis Licht uit 2017 uit de boeken liep. De strijd om plaats twee werd in de tweede helft van de wedstrijd beslist. De tweede plaats werd bezet door de winnaar van 2019 Frank Futselaar (1:08:18) gevolgd door de onttroonde winnaar van 2021, Gianluca Assorgia. (1:09:55) Evenals vorig jaar wist Fries Geart Jorritsma uit Nijland beslag te leggen op de vierde plaats. (1:10:34)

In de strijd bij de dames was er een opvallende comeback van Andrea Deelstra. Na een pittige blessure en opvolgende operatie, heeft ze haar trainingen hervat en is ze op de weg terug. Dat bleek uit de ontspanning die ze toonde bij de finish in Nes. Van de verwachte strijd tussen Jacelyn Gruppen, winnares van het NK zilver op de marathon en winnares van de Berenloop, en Andrea bleek geen sprake. Op de finish hoorde Andrea verrast dat ze het oude parcoursrecord van Jill Holterman uit 2021 met 2 seconden had verbroken. De nieuwe toptijd kwam daarmee te staan op 1:14:26.

Op de tweede plaats finishte Jacelyn Gruppen (1:17;05) gevolgd door de winnares van Loop Leeuwarden 2022, Mireille Baart op de derde plaats (1:23:36)

Ruim 3500 deelnemers waren afgelopen weekend naar Ameland gekomen. Ondanks de lage temperatuur maar met een schraal zonnetje kon de organisatie terugkijken op een zeer geslaagde editie. Op naar de volgend jaar!

De 19de editie zal plaatsvinden op zaterdag 16 december 2023.

Andrea Deelsta  (18), winnares 2022, na ca 2,5 km op bij het Westerpad (foto  Anja Brouwer)

Lucas Nieuweboer (3), winnaar 2022 na ca 14,5 km op de Burenblinkert ((foto  Anja Brouwer)

De Ameland Adventurerun wordt georganiseerd door de Sporteiland de partner in sportbeleving. Naast de Adventurerun organiseert Sporteiland de Cross Duathlon Ameland (offroad run-bike-run),  MTB Ameland (mountainbike evenement) , XTERRA Netherlands (crosstriathlon) en Tussen Slik en Zand (wandelevenement)