Over dit persbericht Ameland, 7 december 2023

De 19e Ameland Adventurerun vindt plaats op zaterdag 16 december. Er hebben zich in totaal 4350 sporters, van alle leeftijden en niveaus ingeschreven voor de avontuurlijke run midden in de advent periode. Voor Ameland betekent dit, met in totaal ca. 10.000 bezoekers, een bruisend weekeinde in het vroeger zo stille weekend voor de kerstvakantie.

Ook dit jaar is het  gelukt om een mooi deelnemersveld aan de start te krijgen van  de halve marathon, de hoofdafstand van het evenement. De uitdaging zowel bij de vrouwen als bij de mannen is het parcoursrecord dat vorig jaar in beide categorien werd verbroken.
Andrea Deelstra (Wapenveld) liep 1.14.26 en Lucas Nieuweboer liep 1.05.53 op het grotendeel onverharde parcours op het eiland.

Andrea Deelstra staat ook dit jaar bij de vrouwen als grote favoriete aan de start en zal haar eigen record proberen aan te vallen. Ze is in voorbereiding op de marathon van Sevilla in februari, waar zij kwalificatie voor haar 3e Olympische spelen (Parijs 2024) wil afdwingen. Andrea krijgt o.a. concurrentie van de nummer drie van het afgelopen jaar, Mireille Baart (Wageningen), Jessica Oosterlo (Appelscha) en Ruth van der Meijden (Groesbeek). De laatste dame komt graag voor de mooie beleving naar Ameland en heeft een dubbel programma in het Adventurerun weekeinde. Ze start op zondag ook op het NK Cross in Eersel.

Jesper van der Wielen (Wijchen) heeft aangekondigd naar Ameland te komen om het record van Lucas Nieuweboer uit 2022 aan te vallen. Nieuweboer en ook de nummers twee en drie van vorig jaar, Frank Futselaar en Gianluca Assorgia, prefereren deelname aan het eerder genoemde NK Cross.
Dit biedt weer perspectief voor nieuwe namen in de altijd spannende strijd op de halve marathon bij de mannen. Naast Jesper van der Wielen zullen onder anderen Geart Jorritsma (Sneek) die vorig jaar vierde werd, Bjorn Koreman (Geertruidenberg) en Jasper Boot (Veenendaal) gaan strijden om de podiumplaatsen.

Op 16 december bijten zoals elk jaar de jeugdige lopers (t/m 12 jaar) de spits af om 11.30 uur met de Eilandverhuur Kidsrun over 1 en 2 km. Daarna volgen de Runpoint 5 km prestatieloop en de Klein Vaarwater 10 km prestatieloop. De Wagenborg Halve Marathon start als laatste en de organisatie verwacht dat de laatste deelnemers van de slotafstand rond 16.30 uur de finish zullen passeren.

Het parcours van de Adventurerun 2023 is aantrekkelijk voor lopers van alle leeftijden en niveaus. Veel lopers noemen Ameland niet voor niets als het mooiste halve marathon parcours van Nederland.
Het unieke maar selectieve parcours is grotendeels onverhard en geaccidenteerd. Het is uitgezet in de afwisselende en prachtige natuur van Ameland. Bos, duinen, kwelders en het onvoorspelbare strand vormen het decor van deze avontuurlijke loop. Start en finish zijn weer op de Reeweg in het gezellige en sfeervolle centrum van Nes.

Startvakken

De wedstrijdlopers en de deelnemers afkomstig van Ameland starten in het voorste startvak. In het tweede vak staan de overige deelnemers opgesteld. Dit geldt zowel voor de starts van de 5, 10 en 21 km.

Deelnemerslijsten, een plattegrond van het parcours en overige informatie zijn te vinden op: https://adventurerun.nl/

Programma zaterdag 16 december 2023
11.10Warming up KidsrunCentrum Nes
11:30Start 1 km Rabobank KidsrunReeweg Nes
11:45Start 2 km Rabobank KidsrunReeweg Nes
12:15Start 5 km PrestatieloopReeweg Nes
12:30Prijsuitreiking Rabobank KidsrunKerkplein Nes
13:25Start 10 km Univé Dichtbij PrestatieloopReeweg Nes
13:45Start 21,1 km Wedstrijd- en prestatieloopReeweg Nes
14:15Prijsuitreiking 5 en 10 kmKerkplein Nes
16:30Prijsuitreiking 21,1 kmKerkplein Nes
 Aansluitend Adventurerun FinishfeestjeKerkplein Nes

 

Andrea Deelstra , winnares in 2022 komt na 3 km het strand op bij het Westerpad (foto Anja Brouwer)

Over dit persbericht

De Ameland Adventurerun wordt georganiseerd door Sporteiland de partner in sportbeleving.

Voor aanvullende informatie over wedstrijdzaken, organisatie, persberichten, accreditatie, vervoer en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Casper van de Kamp.

Sporteiland
Casper van de Kamp
info@sporteiland.com
sporteiland.com